diumenge, 31 de gener del 2016

Timbre febrer (2016)

Al mes de gener escoltarem entre classe i classe el fragment inicial de la Simfonia n. 5 en do menor op. 67 de Ludwig van Beethoven (1770-1827).

La Cinquena Simfonia es va gestar en un dels períodes més productius de Beethoven. Entre 1804 i 1808, a més de embarcar-se en la composició d'aquesta simfonia, també va produir la Quarta, la Sisena i el Concert per a piano nº 4, entre d'altres. El conegudíssim "motiu del destí" (ta-ta-ta-chan), ja havia obsessionat a Beethoven en altres composicions; però després de la "Cinquena", aquest ja no tornarà a succeir-se, potser perquè amb aquesta simfonia, Beethoven explota aquest motiu fins a fronteres inimaginables i mai abans concebudes musicalment. L'obra està escrita per a orquestra clàssica amb l'afegit del trombó, el contrafagot i el flautí al finale.
Motiu del destí
Motiu del destí
Existeixen moltes teories sobre aquest motiu rítmic conegut com "el destí trucant a la porta". Uns diuen que era el so que feien els cobradors en trucar a la porta per cobrar tots els deutes del compositor, altres que és la inspiració del cant d'un ocell però, qui veritablement va alimentar el mite poètic d'aquest ritme va ser Félix Schindler, biògraf de Beethoven qui va posar el nom a aquest motiu en boca del compositor. Aquesta declaració del compositor no és compartida per molts musicòlegs i historiadors que afirmen que Schindler va adornar alguns dels fets i converses amb Beethoven per donar-li una visió més romàntica. En qualsevol cas, aquest motiu rítmic és universal, un dels més coneguts en el món i que va guanyar molta més popularitat durant la II Guerra Mundial quan en les retransmissions de la BBC britànica, van introduir un "opening" amb aquest tema en els seus butlletins informatius . A això hem d'afegir que en els missatges en codi morse, tan utilitzades durant el conflicte, la V de victòria utilitzada pels Aliats es representava "..._" i sonava com el famós motiu.
Podeu escoltar aquesta simfonia completa ací:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Timbre març (2020)

Al mes de març escoltarem dos fragments de l' Ouverture en Do de Marianne von Martines (1744-1812).  Marianne von Martines fou una...